15000165_1330366090329260_5184825849929166700_o

10 sfaturi pentru circulatul cu TIR-ul pe timp de iarnă

Șosele pot fi locuri extrem de periculoase iarna, chiar și pentru cei mai experimentați șoferi, dar, dacă iei atitudine, vei putea circula fără probleme. Ca să fii sigur că ești în regulă, urmărește aceste 10 sfaturi simple:

  • Asigură-te întotdeauna că mașina e în stare bună înainte de a pleca în cursă

– curăță toată zăpada și gheața de pe vehicul, în special cele de pe capotă, de pe faruri și geamuri.

– inspectează anvelopele, ștergătoarele, fluidul și farurile.

– ai grijă ca rezervorul să fie plin măcar pe jumătate pe timpul iernii

  • Poartă la tine: pelerină, mănuși, haine groase, lanternă și baterii, pături, mâncare non-perisabilă, trusă de prim ajutor, sare sau nisip, o perie pentru zăpadă, cabluri de legătură, lanțuri pentru roți, telefon mobil și încărcător.
  • Condu cu prudență

Compensează tracțiunea mai precară conducând mai încet. Dacă rulezi la o viteză mai mică, îți oferă mai mult timp să reacționezi în caz că se întâmplă ceva pe șosea.

  • Frânează și accelerează mai lent

Evită opririle și pornirile bruște. Atunci când conduci pe drumuri alunecoase, apasă frâna încet – vei reduce blocarea roților și pierderea controlului.

  • Urmărește să ai cât mai mult spațiu

Mărește distanța dintre tine și alte vehicule și evită pe cât posibil să conduci în formații.

  • Fă manevre de ocolire ca să nu intri în coliziuni

Adaptează-te la condițiile drumului: redu viteza ca să intri în depășiri sau ocoliri când condițiile o permit și frânează doar când e nevoie.

  • Ține volanul cu încredere

Mișcările bruște pot cauza pierderea controlului. Strânge volanul când e vânt puternic sau gheață pe șosea. Pelicula de chiciură de pe drumuri îngreunează condusul, și e nevoie de mișcări precise ale volanului.

  • Ai grijă la ”gheața neagră”

Gheața neagră e o peliculă de gheață transparentă care se formează când temperatura se apropie de cea a înghețului. În cazul acesta, poate apărea ca o simplă baltă pe autostradă, de aceea te poate înșela foarte ușor.

  • Precauție cu atât mai mare când conduci prin munți

Vremea pe munte se poate schimba rapid iarna. Pregătește-te pentru vânt în zone expuse și fii atent la mașinile de deszăpezire.

  • Dacă începi să derapezi: apasă încet ambreiajul, uită-te doar în oglinda stângă, virează și contra-virează cu mișcări rapide ca să te plasezi în fața remorcii.

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.